HONGAARS

_rvg8260

BODROGKÖZ
Choreografie: Tibor Makovinyi, Marianne Truppel

Dans uit het gebied rond de rivier Bodrog in noordoost Hongarije. De dans bestaat uit drie delen. Allereerst een gezongen meisjesdans, vervolgens een Hatosztató en als afsluiter een Friss csárdás.

SZATMÁR
Choreograaf: Marc Bout

Szatmár is het gebied dat ligt in noord-oost Hongarije en Noord-west Roemenie. In deze choreografie dansen 2 jongens met 6 meisjes. Deze wervelende dansserie uit Szatmár begint traditioneel met een Verbunk (oorspronkelijk een recruteringsdans voor het leger) waarna de langzame en de snelle csárdás volgen.

BENEDEK
Choreografie: Makovinyi Tibor, Marianne Truppel

Magyarszentbenedek is een klein Hongaars dorpje midden in Roemeens Transsylvanie.
De serie begint met een Pontozo, een snelle jongensdans en wordt vervolgd door de Szoko; een snelle draaiende parendans.
De choreografie wordt gedanst door 3 paren.

UGRÓS
Choreografie: André van de Plas

In deze choreografie ziet u de aantrekkingskracht tussen een jongen en een meisje, het samenzijn en het weer uit elkaar gaan. De spanning van het samenzijn en uit elkaar gaan is bijna voelbaar!

KALOTASZEG
Choreografie: Mucsi Janos

Kalotaszeg ligt in Noord Transsylvanië en is beroemd om de bijzonder rijke dansen en rijk versierde kostuums. Twaalf meisjes dansen met één jongen. Dat is niet altijd even makkelijk voor hem.