DANSSTIJLEN

HONGAARS

Kenmerkend voor de Hongaarse dans zijn de vele parendansen. Door de dames wordt veel gedraaid en de heren hebben complexe klapfiguren, die er erg spectaculair uitzien. De oorspronkelijke dansen zijn bewaard gebleven en worden nog steeds gedanst.

 

IERS
Het land van Mystic, zoals Ierland sinds jaren bekend staat. De Ierse dans kent veel traditionele square dansen. De afgelopen jaren is ook de Ierse tap, ofwel de hardshoe, bekend geworden. De voettechniek van deze dansstijl is spectaculair en de prachtige muziek opzwepend.

 

ISRAELISCH
Israël kent twee zeer uiteenlopende dansstijlen: het Chassidisch en het modern Israëlisch. De Chassidische dans is van oorsprong afkomstig van de Joodse bevolking. De moderne Israëlische dans is ontstaan na de grote trek van de Joden naar Israël na de Tweede Wereldoorlog.

 

NEDERLANDS
De eerste associatie met de Nederlandse dans is de klomp. Niets is minder waar! De aloude klomp is een werkschoen en wanneer er gedanst werd, probeerde iedereen er op zijn best uit te zien. De nette schoenen werden gepoetst en men ging uit.

 

ROEMEENS
Veel dorpen in Roemenië hebben nog steeds een uitgebreid repertoire aan dansen. Roemenië kent veel kringdansen, gemengde groepsdansen (open en gesloten), dansen waarin syncopisch stampen zeer kenmerkend is en bevat verschillende symbolen.

 

 

SLOWAAKS
Tijdens de choreografie doen de meisjes hun uiterste best om die ene jongen te verleiden en voor zich te winnen.